ŽENSKE LAHKO NAREDIMO VELIKO ZA ČISTO OKOLJE!

december 04, 2019


ŽENSKE LAHKO NAREDIMO VELIKO ZA OKOLJE



Kozmetična industrija sodi med glavne onesnaževalce okolja in ženske lahko s spremembo svojih navad bistveno prispevamo k izboljšanju stanja in ohranjanju narave. 
Kot najštevilčnejše uporabnice kozmetike in izdelkov za nego imamo ženske pomembno vlogo in lahko torej tudi veliko spremenimo!

Večina potrošnic se ne zaveda, da plastika ni samo moteča kot odpadek s katerim smo zdaj že dobesedno preplavili zemljo, pač pa zaradi svoje narave (bazira na naftnih derivatih) že zaradi načina izdelave prispeva h globalnemu segrevanju. Pripomore torej k temu, da se ledeniki topijo, da so obmorska mesta vsako leto huje poplavljena, da izumira zastrašujoče število živalskih in rastlinskih vrst in da je zdaj že ogroženo preživetje celotnega planeta. 

Ena od rešitev je uporaba okolju prijazne kozmetike, ki pa mora biti tudi pakirana v okolju prijazno embalažo. Toda kje kupiti take izdelke? Opomba: Objava NI plačana, vsak priporočila bazirajo izključno na visokih eko standardih priporočenih trgovin.


NEGA BREZ NEPOTREBNE PLASTIKE IN ODPADKOV

Spletna trgovina s kozmetiko in izdelki za nego, ki je v vseh pogledih okolju prijazna in jo torej lahko iskreno priporočam je Ecco Verde.  Čeprav trgovina ponuja tudi izdelke pakirane v plastiko, je njena glavna prednost, da ponuja hitro iskanje po kriterijih, kot so "brez plastike" in "brez krutosti do živali" ter široko paleto izdelkov, ki plastike sploh ne vsebujejo.

Najboljši del spletne trgovine Ecco Verde je, da omogoča iskanje izdelkov po embalaži in sestavinah. V iskalniku lahko tako iščeš samo izdelke, ki niso pakirani v plastiko ali pa uporabljajo zgolj minimalno količino plastike pa tudi take, ki ne uporabljajo palmovega olja (kar je tudi priporočljivo, saj so tudi proizvajalci palmovega olja številne živalske vrste že pripeljali na rob izumrtja).

Pri zneskih nad 29,90 evrov je poštnina pri Ecco Verde brezplačna, izdelke pa pošljejo super hitro in jih dobiš že dan ali dva po naročilu. Tudi celoten paketek, ki ga prejmeš na doma je iz okolju prijazne embalaže, vključno z lepilnim trakom iz papirja namesto plastike.

Kaj pa make up? Pri Ecco Verde lahko najdeš tudi sence za oči pakirane v kartonsko škatlico ali pa puder pakiran v lično bambusovo škatlico z možnostjo zamenjave polnila.

Tudi balzame za ustnice lahko kupiš v kovinski ali stekleni embalaži, enako pa velja za deodorante, ki jih na Ecco Verde lahko najdeš pakirane v steklo ali karton. In ko smo že pri deodorantih – krasne imajo tudi pri naši Cvetki.

Zeliščno posestvo Cvetka se trudi, da bi svoje izdelke pakiralo v okolju prijazno embalažo. Najboljši primer tega so Cvetkini deodoranti, ki niso samo povsem naravni in  učinkoviti, pač pa tudi v celoti pakirani v kartonsko embalažo.

Praktično nikjer drugje, sploh pa ne v običajnih trgovinah, ni mogoče dobiti deodoranta pri katerem ne bi proizvajalec uporabili vsaj nekaj plastike ali pa ozonu škodljivih snovi. Izjema sta Ecco Verde in pa Cvetkini deodoranti, ki so absolutna eko zmaga. 

TUDI VLOŽKI SO MED GLAVNIMI ONESNAŽEVALCI OKOLJA

Običajni higienski vložki (npr. Always in podobni), ki jih ženske vsak mesec uporabljamo potem pa odvržemo, sodijo med glavne onesnaževalce okolja. Tudi tamponi niso nedolžni, saj so pakirani v plastični ovoj in lahko vsebujejo plastiko tudi v sami sestavi tampona. K sreči tudi na tem področju obstajajo okolju prijazne alternative.

Že pri DM lahko najdeš biorazgradljive vložke, pri Ecco Verde pa poleg biorazgradljivih ponujajo tudi pralne iz blaga. Ti so narejene iz bombaža, vendar vsebujejo tudi plast poliuretana in zato niso povsem eko. Še ena možnost so menstrualne skodelice, ki jih lahko uporabljamo več let, vendar so narejene iz silikona, torej vsebujejo tudi plastiko, in torej tudi te niso povsem eko.


SKUPAJ LAHKO SPREMENIMO SVET

V navado bi nam moralo priti, da pri nakupih vedno iščemo izdelke, ki niso pakirani v plastiko in da se izogibamo tudi uporabi plastičnih vrečk, saj je te praktično nemogoče reciklirati in jih zato 99% ostane v okolju. Žal pa je kljub opozarjanju okoljevarstvenikov in očitnim znakom, da je z našim odnosom do okolja in narave nekaj hudo narobe, ponudba v običajnih trgovinah polna plastike.

To pa še ne pomeni, da se okolju prijaznih izdelkov pakiranih v okolju prijazno embalažo ne da brez večjih težav kupiti kje drugje! Pri negi in nakupih tovrstnih izdelkov torej pomisli tudi na to kakšne posledice ima tvoja izbira na okolje in ali si res želiš prispevati k vse večjemu onesnaževanju. Ne pozabi, da lahko skupaj spremenimo svet in ustvarimo svetlo prihodnost!

Foto: Lauren Richmond 

You Might Also Like

0 comments

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.

Svetla prihodnost

Svetla prihodnost je publikacija Društva za svetlo prihodnost. Vse pravice pridržane. Za dodatne informacije, pošlji sporočilo.

Kontakt

Podpri Svetlo prihodnost