Z EKOLOGIJO LAHKO ZAČNEMO ŽE ZJUTRAJ V KOPALNICI

november 20, 2019

Foto by Superkitina on Unsplash


Že z majhnimi spremembami vsakodnevnih navad lahko ogromno naredimo za čistejše in bolj zdravo okolje. Na prvem mestu bi vsekakor moralo biti zmanjšanje uporabe plastike in izogibanje kupovanja izdelkov pakiranih v plastično embalažo. S tem brez težav lahko začnemo že pri jutranji negi in umivanju zob.

Tudi pri nas se dobijo zobne ščetke in vatirane palčke iz bambusa ter zobna pasta pakirana v kovinske tube. Zobno krtačko in palčke iz bambusa lahko kupiš v Muellerju ali pa izdelke naročiš na spletni strani Ecco Verde. Sama prisegam na bambusove izdelke znamke Hydrophil, ki niso samo okolju prijazni, pač pa tudi izredno kakovostni.

Pri Ecco Verde lahko kupiš še v steklene lončke pakirano zobno pasto ali prašek, zelo kakovostno naravno zobno pasto pakirano v kovinsko tubo pa ponuja tudi domača spletna trgovina Cvetka. Če te skrbi denar, naj te ne – tudi okolju prijazne izdelke se da dobiti po ugodnih ceno.

Skrbeti te mora nekaj drugega. Glavni problem so zavajajoče informacije in lažno predstavljanje izdelkov kot okolju prijaznih, čeprav to v resnici niso. Takih primerov je kolikor hočeš.

KAKO IZBRATI ZOBNO ŠČETKO, DA BO RES OKOLJU PRIJAZNA

Eden od najbolj motečih primerov zavajanja je promocija bioplastike, ki naj bi bila narejena iz naravnih materialov in torej enostavno in hitro razgradljiva. Žal to ni res in tovrstni materiali še zdaleč niso tako čudovita rešitev kot jo prikazujejo proizvajalci. Kot so pokazale raziskave, lahko bioplastika v resnici povzroči še več škode kot koristi.

Žal na tržišču ni zobne ščetke, ki bi bila 100% ekološka in okolju prijazna. Še najbolj se temu idealu približa bambusova zobna ščetka pri kateri so plastične samo ščetine, vse ostalo pa je res 100% naravno in biorazgradljivo.

Ne nasedaj trditvam, ki jih objavljajo določene trgovine, da so tudi ščetine ekološke, saj naj bi bile izdelane iz ricinusovega olja. Čeprav je ricinusovo olje morda res prisotno, je v ščetinah kljub temu tudi plastika!

Ko ščetko torej zavržeš, odstrani del s ščetinami in v bio odpadke vrzi samo ročaj, ne pa tudi ščetin. In, kot rečeno, tudi sicer ne nasedaj bioplastiki saj je ta iz številnih razlogov hudo, hudo problematična.


KAJ PA ZOBNA PASTA?

K okolju prijazni zobni ščetki seveda sodi tudi okolju in organizmu prijazna zobna pasta. Sama sem navdušena nad naravno zobno pasto Zeliščnega posestva Cvetka, ki ga vodi družina Kovačič.

Katarina Kovačič, ki na posestvu skrbi za proizvodnjo kozmetike je diplomirana biotehnologinja in se še kako zaveda vpliva sestavin kozmetičnih izdelkov ter embalaže na naše zdravje in okolje. Cvetkine zobne paste tako ne škodujejo ne enemu ne drugemu, njihova edina pomanjkljivost pa je plastičen pokrovček. Ti šment ti, ko ga vsaj ne bi bilo!

Pohvalno sicer je, da je Cvetka ena zelo redkih spletnih trgovin, ki svoje izdelke pošilja v izključno okolju prijazni embalaži. V Cvetkinih paketkih tako ne boste našli niti sledu o kakšnih zaščitnih plastičnih folijah, vse je iz kartona in papirja. Ko bi le ne bilo tistega presnetega plastičnega pokrovčka!


Za res 100% okolju prijazno embalažo se je tako treba obrniti na že prej omenjeno trgovino Ecco Verde. Tam najdeš prej omenjene zobne paste in praške pakirane v stekleno embalažo s kovinskim pokrovom. Zakaj tega ne stori tudi naša Cvetka ostaja skrivnost. Cvetka, bereš tole? Bi se dalo zmeniti za eno tako malo, a pomembno spremembo pakiranja?

Žalostno je, da se številne (še zlasti naše) trgovine, ki se sicer promovirajo kot ekološko ozaveščene tega ne držijo pri pakiranju in pošiljanju paketkov. V Svetli prihodnosti tistih, ki ne razumejo, da je tudi embalaža - tako izdelkov kakor tudi poštne pošiljke - pomemben del skrbi za okolje, pač ne moremo priporočali.

Foto: Superkitina

You Might Also Like

0 comments

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.

Svetla prihodnost

Svetla prihodnost je publikacija Društva za svetlo prihodnost. Vse pravice pridržane. Za dodatne informacije, pošlji sporočilo.

Kontakt

Podpri Svetlo prihodnost